Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan dükkanda kalaycılık yapan işiyle uğraşan 65 yaşındaki Atıf Duman, mesleği Ermeni ustadan öğrendiğini söyledi.
Yarım asırdır kalaycılık yapan Duman, Hibya Haber Ajansı muhabirine kalaycılıkla ilgili bilgi verdi.
Duman, kalayın gümüş renginde, yumuşak bir maden olduğunu belirterek, bakır kapları kalaylama işinde kullanıldığını ifade etti.
50 yıldır kalay ustası olduğunu ve mesleğe 15 yaşında başladığını dile getiren Duman, Ermeni bir ustanın yanına çırak olarak verildiğini, çıraklıkta öğrendikleriyle kalfa olduğunu ve yıllar sonra da ustalığa geçtiğini anlattı.
Duman, eskiden bakırcılık mesleğine rağbetin yoğun olduğundan bahsederek, şu ifadeleri kullandı:
“Bizim zamanımızda mesleği öğrenmek uzun zaman alıyordu. Meslekteki en küçük ayrıntıyı öğrenmek için aylar, yıllar veriyorduk. İnsanlar tabak, kaşık, tepsi, çatal ve bıçak, çeşitli süs eşyalarını bırakıyorlar. Eşyaları kalaylıyorduk ve gelip alıyorlardı. Günümüzde bakır ürünler azaldı, insanlar tarafından ilgi görmüyor.”
Bakır ürün kullanılmadığı için kalaycılık mesleğini yapanların da sayısının azaldığını belirten Duman, “Çırak yetiştiremediğimiz için bizlerden sonra bu mesleğin biteceğini düşünüyoruz. Şu an bile pek çok kalaycı, dükkanına kepenk vurarak kapatmak zorunda kaldı. Mesleğimizin artık eski rağbeti, değeri kalmadı.” dedi.
Hibya Haber Ajansı